500 gram sukker
200 gram ekstra salt meierismør (setertype)
200 gram fløte
1 vaniljestang
50 g kokosfett
Smelt sukker i en jerngryte. Her trengs det tålmodighet. Smeltingen må gå sakte, og du må stå ved gryta og følge med. Dette for å hindre at sukkeret blir brent. Det skal bli klumpefritt og lysebrunt. Rør med tresleiv/tregaffel.
I en egen kjele koker du opp fløte med frø fra vaniljestang. La også selve stanga koke med, men denne må du huske å ta ut.
Når sukkeret er karamellisert heller du den varme fløten over sukkeret. Pass på - dette bobler kraftig!
Rør godt rundt med tresleiv. Tilsett smør og kok opp massen.
Og nå kommer det geniale: La det hele boblekoke skikkelig i 5 minutter.
Trekk gryten til side. Rør inn kokosfettet. (Jeg tror selve hemmeligheten ved karamellene ligger i kokosfettet.) Rør grundig, slik at fettet blander seg med det øvrige.
Hell massen i en bakepapirkledd, liten form - min form måler 18x27 cm, og det gir passe lubne karameller.
La massen avkjøles i romtemperatur. Det tar bare noen få timer før massen er stivnet og kan deles med skarp kniv. Prøvd å få noenlunde lik størrelse på bitene.
La massen avkjøles i romtemperatur. Det tar bare noen få timer før massen er stivnet og kan deles med skarp kniv. Prøvd å få noenlunde lik størrelse på bitene.
Jeg lager magebelte av en strimmel bakepapir og pakker dem inn i alufolie. Det hadde sikkert vært like fint å pakke inn i cellofan, men det er ikke lett å finne skikkelig cellofan, slik som "sitter i vridningene".
Oppbevares kjølig
.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar