onsdag 9. desember 2009

Verdens beste Pepperkaker

Jeg er ikke spesielt glad i å kjevle, men peperkaker må jeg ha til jul, hjemmelagede pepperkaker. Da ble det natulig å velge denne oppskriften. Dette er i tillegg GODE kaker. Du må gjerne prøve;)

Skårne pepperkaker

2 dl mandler
200 g melange eller smør (IKKE noen variant av smøremyk)
2 dl sukker
1 dl sirup
2 ts malt ingefær
2 ts malt kanel
2 ts malt nellik
1 ts natron
350 g hvetemel

Hakk mandlene i matmølla. Rør smør og sukker hvitt. Ha i sirup, krydder og natron. Bland i mandlene og mesteparten av hvetemelet.
Ta deigen på bordet. Elt den smidig. Del den i to jevntykke pølser, klapp dem litt flate så de får rektangulær form. Pakk dem inn i folie og la dem ligge kaldt noen timer eller til neste dag.
Skjær pølsene i tynne skiver med en skarp kniv. Legg dem på plate dekket med bakepapir.
Stek kakene midt i ovnen i ca 8 min. på 175 grader. Avkjøl dem litt på platen før de tas av.

mandag 7. desember 2009

Sjokoladekake med vaniljefyll og Mousse

Kakebunn
2 egg
2 ½ dl sukker
1 ¼ dl (120g) smeltet smør
1 ½ dl hvetemel
4 ss kakao
1 ½ ts bakepulver

Fyll
1 pk ferdigkjøpt vaniljekrem

Sjokolademousse
150 g mørk kokesjokolade
2 dl kremfløte
2 egg
2 ss melis
3 ss Bailies (har du ikke dette kan det sløyfes)



Pynt;
Mokkabønner

1 Kakebunnen (Dette blir en litt seig brownies-bunn)
Sett stekeovnen på 175 Co. Pensle og dryss en springform 24 cm. Pisk egg og sukker til eggedosis. Tilsett smeltet avkjølt smør, mel, kakao og bakepulver. Bland forsiktig, men godt, Hell røren i formen, stek kaken på nederste rille i ca 30 min. Den skal være litt fuktig inni.

2. Avkjøl kaken i formen. Når den er kald, prøv forsiktig å få den av bunnplaten og over på fat. Vask ringen og sett den tilbake rundt kakebunnen. Bre vaniljekremen utover.

3 Sjokolademousse
Brekk sjokoladen i biter og smelt den i en bolle over vannbad (nesten kokende vann)
4. Stivpisk fløte , sett til side. Bland egg og melis godt sammen. Tilsett sjokoladen og evt Bailies. Til slutt vender du inn kremfløten. Bre moussen jevnt oppå kaka. Dekk med folie og la kaka stå minst 2 timer til moussen stivner. Pynt med mokkabønner lang kanten.

PS: Min erfaring er at kaka er best om den lages dagen før den skal spises. Den ”safter” seg litt.
Lykke til!

onsdag 2. desember 2009

Deilig Torskegryte

Det har lett for å bli for lite fisk til middag, det er travelt og skal gå fort. Denne retten tar det ikke mye tid å lage. Begynn med potetene, skrell fort gulerøtter, kutt purren og du er nesten i mål. Deilig med så kjapp middag, og så smaker det så godt;)
Oppskrifta finer du nedenfor. Alle liker dette!Ca 500 g torskefilet
1 purre
4 gulerøtter
1 smørklatt
3 dl matfløte
Salt og pepper

Torskefileten skjæres i serveringsstykker og legges oppå oppskåren purre og gulerøtter. 1 smørklatt , salt og pepper oppå torsken , så helles ca 3dl matfløte opp på det hele. La trekke i 20 min i gryte til grønnsakene er møre.
Serveres med poteter til.
Velbekomme!